Hajerne i Thailand
By Lars Bindholt

Forside  Arter  Hvor  Phi-Phi  Links  Bogen

HAJER ER TRUEDE


Hajfinner til salg i Chinatown, Bangkok.

Desværre er hajernes antal overalt i verden og også i Thailand faldet drastisk. Dette skyldes især overfiskning, og de senere års prisstigninger på hajfinner til brug i kinesernes hajfinnesuppe har gjort situationen for mange hajarter særdeles alvorlig.
Selv i totalfredede marineparker fiskes der illegalt i stort mål. Det er uhyre svært at håndhæve loven til søs, og i mange områder i den 3. verden er korruption meget udbredt. Se bare situationen ved Galapagos og Cocos Island i øjeblikket. 
Hajer reproducerer meget langsomt og er ikke i stand til igennem længere tid at klare et stort fiskeri. Hvis man ikke finder en måde at regulere dette, ser det sort ud for disse toppredatorer.


Forskellige hajarter flyder i Songkhla Havn

Du selv bør som en lille hjælp til de trængte hajer, undgå at købe hajprodukter. Det gælder hajfinnesuppe, haj-steaks, hajgebisser, hajbrusktabletter (de har ingen bevislig virkning) o.s.v. Desuden kan vi prøve at udbrede kendskabet til disse dyr og mane frygten for dem i jorden. Hajangreb er uhyre sjældent forekommende, når antallet af svømmende og dykkende mennesker hver eneste dag jorden rundt tages i betragtning. 

Hajfinnesuppe, der er den primære årsag til den stigende efterspørgsel på hajer, serveres også på kinesiske restauranter i Danmark, blandt andre Yuang Hong på Østerbro og FUYI i Brønshøj. Disse steder bør selvfølgelig undgås.

Links til dette emne:

http://www.redhajen.dk/

http://www.sharkwater.com/education.htm

http://seapics.com/feature-subject/conservation-issues/shark-finning-shark-fishing-pictures-001.html  

http://www.shark.ch/Preservation/Facts/finning.html  

http://www.saveallsharks.com/3001.html  

http://www.sharksavers.org/en/get-involved/sign-these-petitions/542-petition-to-palau-stop-senate-bill-8-44-on-shark-fishing.html

http://www.stopsharkfinning.net/news.htm  

http://www.seashepherd.org/news-and-media/news-050606-1.html