Hajerne
i Thailand
By Lars Bindholt
Hajerne ved Phi Phi
Forside Hvor Arter Observationer Truede Tsunami Links Hajbestanden netop nu Coral Bleaching Long Beach Bogen
Phi Phi Øerne fra luften. Nederst i
billedet er Bamboo Island.
Phi Phi set fra en satelit www.GoogleEarth.com
For mig er Phi Phi øerne noget helt specielt. Både fordi de er så dramatisk smukke, men især fordi der her er meget let adgang til en sund bestand af sorttippede revhajer. Er man i Thailand som dykker eller snorkeldykker er dette noget, man ikke må gå glip af. Kun ganske få steder i verden er det muligt at svømme med hajer ganske gratis og med et minimum af besvær. Ved det lille stenrev Hin Phae i den østlige ende af Long Beach findes her, nogle få meter fra stranden, de Sorttippede Revhajer (Carcharhinus melanopterus). Denne lille robuste haj, som bliver max. 1,8 meter lang, er hvad man kunne kalde en klassisk haj. Rygfinnen, med sin tydelige sorte tip, gør den nem at kende fra andre hajer. Det er en hajart som elsker lavt vand og kan derfor findes ud for Had Yao på dybder mellem 0,5 – 5 meter.
Jeg har i mange år brugt nogle uger om året til at fotografere og studere disse hajer. Et projekt (Se Photo ID.) som jeg troede fik en brat afslutning i 2012, da alle hajer var væk. Heldigvis dukkede de op igen i 2013.
Sådan gør du, hvis du selv vil nyde hajerne: Tag dit snorkelgrej på og svøm ud mod Hin Phae fra Long Beach (Had Yao). Svøm rundt på indersiden af revet på 1-2 meter vand. Du skal ikke stirre lige ned mod bunden, men bøje nakken og kigge ud mod sigtbarhedsgrænsen. Lad være med at plaske for meget. Svøm forsigtigt fremad og hold udkig. En haj eller to, eller muligvis flere, vil tone frem, hvis du heldig. Hvis du er helt stille, kan du være heldig at de kommer helt ind på 2-3 meters afstand. Nyd synet. Og husk denne art er, ligesom 99 % af alle hajer, ganske ufarlig.
En flok sorttippede
revhajer på det
lave vand ved Phi Phi Don
Sorttippet Revhaj er faktisk så sky, at man de fleste steder ikke ser den, når man dykker med scuba-udstyr. Boblerne fra flaskerne laver alt for meget larm. En undtagelse er sorttipperne ved Koh Bida Nai og Nork og Phi Phi Leh. Nok fordi mange af disse hajer kommer fra Long Beach og er vandt til støj og mennesker. Snorkling er ellers måden. Der er dykkerfirmaer i Ton Sai som for 600 - 800 B arrangerer morgensnorkelture efter hajerne. En af de mere seriøse er The Adventure Club
Der er en ting som du skal passe meget på, og det gælder faktisk overalt i
Thailand: Pas på ikke at blive sejlet ned. På dette sted er der en meget
livlig trafik af longtailbåde og speedbåde og selvom disse laver en ulidelig larm, kan de være
svære at høre, når man har hovedet under vand. Hold derfor øje med trafikken
med korte mellemrum. Tro endelig ikke at speedbådene ikke tager den for fuld
skrue lige ind mellem Hin Phae og stranden, selv om der er snorklere i vandet.
Dette sker dagligt og der har været flere ulykker med dødelig udgang..
Hin Phae set fra Long Beach. I
baggrunden ses Phi Phi Leh
Og husk så: hajer er stærkt truede overalt i verden. Gør de lokale opmærksom på, at du sætter pris på de smukke dyr, at de er en af grundene til dit Phi Phi besøg. Køb aldrig baby shark (det er som regel nyfødte sorttiphajer) eller hajfinnesuppe på restauranterne eller for den sags skyld andre hajprodukter. Jeg selv kunne aldrig drømme om at spise på en restaurant, som har hajer på menuen.
Lad mig det endelig vide, hvis du har været på Phi Phi for nyligt og måske set en sorttippet revhaj. Se under Observationer
Koralbevoksningen omkring Phi Phi Islands var i 80'er meget omfattende. Især Long Beach, som i det store og hele bestod af skove af langgrenede hjortetakskoraller, var fabelagtig. Korallerne her var i 1989 udsat for en omfattende koraldød, den såkaldte coral bleaching. Selvom mange koraller kom igen, forsvandt skovene af hjortetak på det lave vand for altid. Senere har der været flere tilfælde af bleaching, hvor korallerne er blevet sat tilbage, men det så ud til, at især østsiden af Hin Phae havde genvundet det meste af sin begroning i 2009. Imidlertid medførte det meget varme vejr i maj 2010 en hidtil uset kraftig coral bleeching i store dele af Andamanerhavet, og Phi Phi blev meget hårdt ramt. På Long Beach døde 90 % af alle hjortetak og 60 % af kuppelkorallerne. Hvordan det vil indvirke på det rige fiskeliv og på hajerne, må tiden vise. I 2015 var der stadig mange fisk og mange små hjortetakskoraller var ved at etablere sig igen. I 2016 blev store dele af verdens tropiske rev atter ramt. Også i udpræget grad Andamanerhavet. Phi Phi gik ikke fri, men det var ikke så slemt som i 2010 og en del koraller overlevede.
De lokale speedbådsførere har desværre åbentbart intet lært om miljøbeskyttelse. De kaster dagligt ankre ned i de selvsamme koraller, som deres kunder kommer for at se. Check video fra juli.
Den frygtelige tsunami den 26. december 2004, som ramte Phi Phi hårdt har, under vandet, kun haft en ødelæggende effekt i den vestlige del af Ton Sai Bugten, hvor en masse bygningsdele og andre menneskeskabte ting blev skyllet ud i havet. Der har nu været en omfattende undervandsoprydning, så det ser meget bedre ud. Bortset fra bugten led andre dykkersteder ikke skade og Long Beach og Hin Phae var næsten helt uberørte og korallerne stod fint de steder, som ikke i forvejen var berørt af bleaching.
Den østlige del af Ton Sai Village led ikke meget skade. Den midterste og den vestlige del af landsbyen blev hårdt ramt (næsten udslettet) og flere hundrede mennesker mistede livet.
Phi Phi Dorn er i dag stærkt truet af affalds- og spildevandsproblemer fra det enorme antal turister. Desuden indstrænker den stadige og ustoppelige konstruktion af bygninger og veje pladsen til den oprindelige natur. Ligeså er erossion og udvaskning af jord et stigende problem. især i regntiden.