Sorttippet Revhaj                              

Hvalhaj

Nursehaj

Grå Revhaj

Tigerhaj

Tyrehaj

Zebrahaj 

Hvidtippet Revhaj

Sølvtippet Haj  

 

Hajerne i Thailand
Af  Lars Bindholt

Arter   Forside  Foto ID  Sorttip-hvor?

Sortippet Revhaj  (Carcarhinus melanopterus)


Sorttippet Revhaj ved Phi Phi

En smuk, stærk lille haj som foretrækker det helt lave vand. Den kendes let på den sorte tip på den forreste rygfinne lige over et lysere næsten hvidt finneområde. Den lever af fisk som fanges i nogle lynhurtige angreb gennem koralrevets fiskestimer. Den føder 6-10 unger efter at den er blevet kønsmoden ved ca. 1,1 meters længde. Nogle gange kan de små hajunger ses i ugevis passere op og ned ad øde strande lige i brændingen helt inde på det allerlaveste vand.
Denne art er ikke i stand til at hvile sig på bunden, da den ikke kan pumpe vand over gællerne med mundens bevægelser, men må svømme for at skabe vandgennemstrømning.
Normalt er den utroligt sky og ses derfor bedst med snorkeludstyr, da støjen fra boblerne, som scubadykkere frembringer, skræmmer den. Som en del andre hajer er også Sorttippet Revhaj nysgerrig når det gælder forskellige lyde. Bankelyde er derfor en måde at tiltrække denne haj på, når man holder vejret ved bunden på en snorkeldykning.
Før i tiden var den almindelig inde over revpladen ved Ras Umsid
og Ras Muhammed ved Sinai, Rødehavet. Jeg har set rigtig mange sorttipper ved Raja Ampat, Ny Guinea, og både Maldiverne og øerne i Polynesien og Mikronesien har gode bestande.

I Thailand ved Similan Øerne var den i 1990érne mest almindelig ved Ø nr. 9. Ved Surin Øerne kunne den findes næsten overalt på det lave men især rundt om Pachumba.
Phi Phi Øerne har indtil videre en sund bestand af Sorttippet Revhaj. Den er i evig fare for at blive fanget af fiskere som sælger ”baby Sharks” til turisterne og hajfinner til kineserne, og det kan hurtigt være slut med disse hajer. Denne art er blevet set og fotograferet i parring ved Long Beach af Steffen Techow i februar måned, men parrer sig helt sikkert også i juni-juli, da hunner kan træffes med helt friske bidmærker fra parringer netop på denne tid. Selv dybe bidmærker ser ud til at heles fuldstændig på kort tid.

Bestanden af sorttipper ved Long Beach har jeg holdt øje med i årevis, se Photo ID og det så ud til, baseret på fotos af ca. 150 individer fra 2005 til nu og en 30 % genfotografering fra år til år, at den består af ca. 150 -200 individer, som ikke kun holder til ved Long Beach, men rejser rundt til de andre kyster og øer i nærheden (se BT144). Der er flest voksne hunner, da ca. 25 % af alle ID-hajer er blevet identificeret som hanner. Hanner kendes let på de 2 claspers ved bugfinnerne. Disse kan dog ikke ses på helt unge fisk. Der bliver født unger året rundt og parringer eller tegn på disse er registreret i februar og juli. Nogle af hajerne er registreret på stedet gennem 10 år (Hannah). Hajerne svømmer enkeltvis rundt eller i små grupper som splittes op og dannes efter behov mange gange i løbet af døgnet. Hajerne udviser ingen territorial adfærd. At sorttipperne længe har været i fare for at blive opfisket viser kroge i munden på enkelte af hajerne. Vil man se dem er snorkling den bedste måde at gøre det på.

Størrelse: max. 1,8 m.

Videoklip GoPro fra Phi Phi 2013

Videoklip fra Phi Phi

Foto ID

Mere