Sorttippet Revhaj                              

Hvalhaj

Nursehaj

Grå Revhaj

Tigerhaj

Tyrehaj

Zebrahaj 

Hvidtippet Revhaj

Sølvtippet Haj  

 

Hajerne i Thailand
Af Lars Bindholt

Arter   Forside  Zebrahaj hvor?

ZEBRAHAJ (Stegostoma fasciatus)

En smuk Zebrahaj ved Koh Born.

Før var det en ret almindelig bundhaj, som sædvanligvis fandtes liggende på bunden. Den har en rund snude og sorte pletter. Den meget lange hale mangler den nedre haleflig. Kun de helt små Zebrahajer, som sjældent ses, har de striber, som har givet arten navnet. Leopardhajen er en hajart fra Atlanterhavet og Carribien.
I Thailand kunne zebrahajen ses meget ofte ved Shark Point mellem Phuket og Phi Phi Øerne. Dette er desværre ikke længere tilfældet grundet fiskeri. Ved Similan Øerne ser man den oftest dybere end 25 meter. Triple Arch og Boulders var nok de bedste steder at se disse hajer men antallet er faldet drastisk de senere år. Surin Øerne er ikke lige stedet, hvis man leder efter Zebrahajer.
Man kan være heldig at se parringsadfærd hos denne haj: Den mindre han følger efter hunnen med munden lige ved hendes hale. Så bider han sig fast i halespidsen. Hunnen vender sig om på ryggen, og de begge lægger sig på bunden.
I dag er det desværre ikke ualmindeligt at finde Zebrahajer med fiskekroge og liner siddende i munden. Det er en graciøs haj som bliver op til 2,5 meter lang og lever af muslinger, snegle og krebsdyr. Den er ikke særlig sky.

Videoklip fra Similan Islands

Zebra shark projekt ved Phi Phi

Mere