Hajerne i Thailand
By Lars Bindholt

OBSERVATIONER OG NYHEDER

Forside  Arter   Hvor  Truede  Phi-Phi  Links  Foto ID  Bogen  Nyheder

Opdaterede observationer af hajer i Thailand findes længere nede på denne side.

Nyheder om hajer i Thailand og situationen på Phi Phi findes nederst på siden.

Jeg er meget interesseret i hajobservationer fra Thailand. Især holder jeg et vågent øje med de Sorttippede Revhajer ved Phi Phi. Noget jeg har gjort siden 1989. Derfor er jeg interesseret i at høre fra dig, hvis du har set hajer i Thailand. Observationer fra besøgende på denne webside vil blive udgivet her på siden, så vi kan holde os løbende orienteret om hajsituationen i Thailand. Sorttipper fra alle Phi Phi øerne vil deltage i Foto ID

Send en e-mail med observationer om:    

Dato for observation

Sted for observation

Hajart

Antal individer 

Har du fotos, så mail dem også.

 

OBSERVATIONER:

Zebrahaj:

Blue View Divers: Oktober 2013: Koh Bida Nork: 2 zebrahajer, Stor Barrakuda, Almindelig dragefisk, zebra dragefisk og pletfinnet dragefisk, kæmpetrevalle

Island Divers, Juli 2012, Koh Bida Nork: En zebrahaj blev set af 2 dykkere. 

Frederik Jurriaanse: December 2009: Phi Phi Island, Jeg så et antal zebrahajer liggende dovent sovende på sandbunden og en enkelt som svømmede afsted meget graciøst. 

Andy Barlow, Storbritanien skriver: November 2007. På flere dykninger ved Koh Bida Nai så vi 3 zebrahajer, var sammen med dem i næsten 10 minutter, og fik nogle billeder af os indenfor 2 meters afstand fra hajerne. Vi så også en ørnerokke og 2 havskildpadder. Fantastisk!! 

Hans Brandt skriver: Bida Nai Island, 22. november 2005. Under en dykkertur kom der 2 Leopard hajer (deres størrelse er svær at bedømme, men ca. 1,50 -2,0 m's længde) forbi mig, min ven Sak (lokal PP guy) og en ven fra Schweiz. Sak havde taget sit undervandskamera med og fik taget 2 billeder af hver.
Nu er kameraet ikke specielt fancy, med da hajerne passerede os i en afstand af under 5 m, fik Sak nogle efter forholdene gode skud. Vi befandt os på ca. 8-10 m vand.

Fiona Davies skriver: April 2004. En mellemstor zebrahaj blev set i Hideaway Bay, Similan Islands mens den hvilede på bunden i 30 meters dybde. 

Karin Koch Nielsen observerede i starten af februar 2004 to fine zebrahajer ved Bida-øerne ved Phi Phi

Michael og Dorthe Heeris: November 2003, Hin Phae, Koh Phi Phi Don. En fin voksen Zebrahaj lå på bunden.

Hanne T. Bang og mand: Begyndelsen af januar 2003. Phi Phi. En Zebrahaj på ca. 1,5 meters længde på 13 meters dybde.

Brun nursehaj:

Fiona Davies: April 2004. En ung (1,2m) brun nursehaj blev set svømmende frit i vandet på en natdykning i Princess Bay, Similan Islands, på 8 meter vand. Hun var sikkert på jagt men var ret utryk ved dykkerne.

Grå revhaj: 

Fiona Davies: Juni 2004. Under en dykning ved Chumphon Pinnacle (nordvest for Koh Tao) cirklede 3 eller 4 store grå revhajer rundt om dykkerne på ca. 30 meters dybde, selvom de ikke ville komme nærmere end 10 meter. De bevægede sig så hurtigt at det ikke lykkedes for mig at tage gode fotografier.

Sorttippet Revhaj: 

Lizzie Crutchfield: December 2019, Maya Bay, Loh Samah Bay, Phi Phi Leh: 5 sorttippede revhajer hvert sted, ret små. Lige udenfor Maya Bay i det område hvor man stadig må svømme. - og Loh Samah Bay. -29. december. - Desværre kunne vi ikke få billederne ud af kameraet på grund af fejl på SD-kortet.

Lars Bindholt: July 2019, Hin Phae og Long Beach, Phi Phi Dorn: Endnu et rekordår. Jeg kunne idenficere 102 forskellige sorttipper. 62 individer var hajer fra tidligere år (to fra 2006). 35 af hajerne var hanner. 2 hajer med fiskekrog i munden. Der var både helt unge og fuldt udvoksede og gravide hajer. En morgen var der mindst 27 hajer omkring mig på samme tid.

Line Mathiasen: Februar 2019. Long Beach, Phi Phi Dorn: Masser af hajer ud for Long Beach dags dato. Arten har jeg ikke forstand på, men højest sandsynligt sorttippet revhaj. Ca 15 stk set ved snorkling i 45 min. tæt på en lille klippe skråt ud for Long Beach.
I torsdags var vi på en sejltur, de kaldte det shark point, men det var ikke helt samme sted som ud for Long Beach ( jeg bor på hotellet Bay View hvor Long Beach er ). Det var ved en lille sandbund vi blev sat af, lige under 1 m vand og her turde en lille haj på ca 30-40 cm, at vise sig mellem de badende gæster, inden vi forlod stedet. Ellers så jeg her en voksen haj og to unger.

Lars Bindholt: Juli 2018, Hin Phae og Long Beach, Phi Phi Dorn: Rekordmange hajer. I alt kunne jeg dette år  identificere 79 forskellige sorttipper. 39 individer var hajer set tidligere år (flere fra 2006). 19 af hajerne var hanner. 2 hajer med fiskekrog i munden.  Både små og store hajer kunne ses. 

Lars Jensen: April 2018, Hin Phae:  Så op til 7 på en gang og så hajer mange gange.

Antonia Benfiled: April 2018, Phi Phi Leh, Maya Bay: Vi så sorttippede revhajer idag (02 April 2018) mens vi snorklede i Maya Bay på Phi Phi Ley. De var på den venstre side i det lave vand omkring 80 meters fra stranden. Vi så 2, men andre snorklere sagde at de så flere.

Lars Bindholt: Juli 2017, Hin Phae og Long Beach, Phi Phi Dorn: Heldig med både vejr og sigtbarhed. Endnu et år med rekordmange på en gang. 25 sorttipper på sammetid. Desværre mistede jeg langt de fleste data fra dette år, da de sad på SD-kortet i min GoPro, da jeg mistede det på Kled Kaew vraget på dag 12.  I alt kunne jeg således "kun" identificere 46 forskellige sorttipper. 30 individer var hajer set tidligere år (flere fra 2006). 10 af hajerne var hanner. Ingen hajer med fiskekrog i munden.  Både små og store hajer kunne ses. 

Jesper Jacobsen, Sweden: April 2017, Hin Phae: Ca. 10 voksne individerog en lille. Det var skyet og blæsnede og med en stærk strøm, så sigten var ikke den bedste.

Lars Bindholt: Juli 2016, Hin Phae og Long Beach, Phi Phi Dorn: Meget fint vejr og mange stille dage gjorde det let at observere hajer i år. På en af de bedste dage lykkedes det endda at se op til 21 hajer på samme tid. I alt kunne jeg identificere 69 forskellige sorttipper. 33 individer var hajer set tidligere år (flere fra 2006). 21 af hajerne var hanner. Igen var der en enkelt haj med fiskekrog i munden. Flere hunner havde skrammer efter nylig parring. Både små og store hajer kunne ses. 

John Maligi Salomonsen: August 2015, Bamboo Island: Jeg var ude at snorkle ved Bamboo Island, der observerede jeg sorttippede revhajer og en barracuda. Fik desværre ikke taget foto af min oplevelse men stort var det..

Lars Bindholt: Juli 2015, Hin Phae og Long Beach, Phi Phi Dorn: Igen i år var der alt for mange dage med virkelig store bølger og ingen sigt, hvilket umuliggjorde hajobservationer en del dage. På de gode dage lykkedes det dog at se op til 12 hajer på samme tid. I alt kunne jeg identificere 46 forskellige sorttipper. 28 individer var hajer set tidligere år (flere fra 2006). 15 af hajerne var hanner. Der var heldigvis kun en haj med fiskekrog i munden. Flere hunner havde skrammer efter nylig parring. Både små og store hajer kunne ses. 

Holly: Maj 2015: Long Beach, Phi Phi Dorn: I sidste uge snorklede jeg ved Long Beach og så en meget smuk sottippet revhaj ca. 1,2 meter lang. De andre snoklere så også nogle mindre hajer. Det var spændende. Så elegante.

Paul Foster: Februar 2015, Maya Bay, Koh Phi Phi Leh. En sorttippet revhaj. Se dette link 

Ole og Gitte Herreborg: December 2014: Hin Phae og Long Beach, Phi Phi Dorn: Så rigtig mange sorttippede revhajer. Der var hajer på hvert eneste snorkeldyk.

Arne Koch Nielsen: December 2014: Hin Phae og Long Beach, Phi Phi Dorn: En del sorttipper, op til 4 på en gang.

Lars Bindholt: Juli 2014, Hin Phae og Long Beach, Phi Phi Dorn: Hård vind, kæmpe bølger og dårlig sigt gjorde at jeg denne gang ikke så så mange hajer. Dog så jeg op til 8 på en gang og mindst 23 forskellige hajer, af disse var mindst 6 hanner. 22 hajer kunne registreres i PhotoID. 17 af disse var hajer set tidligere år. Igen i år var der et par hajer med kroge i munden. 

René Keller: April 2014, Long Beach, Phi Phi Dorn: Mindst 10 sorttippede revhajer blev set.

Anthony Martins: April 2014, Long Beach, Phi Phi Dorn:  27/4/2014  Jeg så 2 sorttippede revhajer (selvom det måske var den samme med 10 minutter imellem) ud for Long Beach bare 2-3 meter under mig svømmende langs sandbunden mellem de 2 rev. 

Geir og Katherine fra Norge: Februar 2014, Long Beach, Phi Phi Dorn: Da vi snorklede ved Hin Phae så vi 2 sorttippede revhajer 12. februar 2014 på 2 meters afstand kl. 11 ved højvande. Størrelsen var ca. 1,5 meter.

Arne Koch Nielsen: December 2013: Hin Phae og Long Beach, Phi Phi: En del sorttipper. Op til 8 på en gang.

Daniel van Dongen from Blue Guru Diving November 2013: Koh Phra Thong: To små sorttippede revhajer i bugten ud for dykkercentret. 

Moskito Diving: Oktober 2013: Phi Phi Leh og Koh Bida Nork: Flere sortipper blev set og fotograferet af dykkere fra Moskito Diving, Phi Phi

Blue View Divers: Oktober 2013: Phi Phi Leh, Palong Bay. Hightlights: 50 + sorttippede revhajer! Rekord for vores instruktør på en dykning! 1 havskildpadde og en flok delfiner i overfladen.

Daniel van Dongen: September 2013, Hin Phae, Phi Phi Leh, Koh Bida Nai, Koh Bida Nork: Daniel og dykkere fra Moskito Diving har gjort en del observationer af sorttipper. Se på denne side: her.

Daniel van Dongen: August 2013, Hin Phae, Phi Phi Leh, Koh Bida Nai, Koh Bida Nork: Daniel og dykkere fra Moskito Diving har gjort en del observationer af sorttipper. Se på denne side: her.

Lars Bindholt: Juli 2013, Hin Phae og Long Beach: Fantastisk dejligt at se at hajerne var tilbage. Hvorfor de var væk i juli sidste år er et mysterium. Denne gang har jeg indtil nu identificeret 75 forskellige individer ( photo-ID ). Heraf er 36 gamle kendinge mens 39 individer er nye hajer. Jeg så op til 14 på en gang. Rigtig godt, men en af de store hunner, kendt fra 2006, havde et reb om hovedet som havde skåret sig dybt ned i kødet på den. 

Arne Koch Nielsen: April 2013, Hin Phae og Long Beach: Mange sorttipper på hvert snorkeldyk. Super.

Tonia Sheriff, April 2013. Jeg er meget glad for at kunne rapportere at vi så en 50 cm baby sorttippet revhaj i Maya Bay, Koh Phi Phi Leh idag. Lad os håbe at fiskeriet bliver mindre og at disse smukke væsener får lov at trives.

Huy Nguyen: December 2012, Long Beach. Koh Phi Phi Dorn: 6 sorttippede revhajer fra 50 cm til 1 meters længde svømmede rundt kun 50 meter fra stranden.

Lars Bindholt: Juli 2012,  Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: Selvom jeg brugte ca. 40 timer i vandet fra morgen til aften over 12 dage, så jeg kun 1 enkelt sortip, som forsvandt så hurtigt, at jeg ikke fik et billede af den til identifikation. Hele bestanden ser ud til at være forsvundet. Forespørgsler i området sandsynliggør at hajerne er fisket op til den stadig stigende efterspørgsel efter hajfinner. Det er meget trist, men noget jeg har frygtet alle årene.

Lars Bindholt og Lina Bindholt: Juli 2012,  Koh Bida Nork: På en scubadykning så vi først to, og senere en sorttippet revhaj svømme hastigt forbi, ca. 1,2 meter lange.

Arne Koch Nielsen: November 2011, Hin Phae, Koh Phi Phi Dorn: Korallerne ser ikke for gode ud men der er mange sorttippede revhajer og masser af fisk.

Lars Bindholt: Juni/juli 2011,  Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: Forholdene dette år var ideelle. Jeg så hajer på alle snorkelture. Op til 13 på en gang. Ved foto-ID lykkedes det mig at identificere ikke mindre end 69 individer, heraf 17 hanner. 40 individer var hajer set tidligere år. 29 hajer var hajer ikke identificeret før. 2 hajer havde krog i munden og en enkelt en line hængende ved bugen. Bestanden ser i øvrigt sund ud med både små unger og store voksne gravide hunner.

Lars Bindholt: Juni/juli 2010,  Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: Mange sorttipper selvom forholdene ikke var ideelle med megen regn og dårlig sigt. Op til 6 på en gang. Ved foto-ID er det i år lykkedes at identificere 41 individer, heraf 10 hanner. 22 var hajer set tidligere år. 19 hajer var hajer ikke identificeret før. 23 hajer fra sidste år blev ikke identificeret i år. 3 hunner bar friske ar efter parring og der var både gravide hunner og unger, dog ikke så mange unger som sidste år. Bestanden ser dog fin ud stadig. 

Bob Degener: Januar 2010: I denne uge har jeg dykket ud for Ko Phi Phi Leh (ved dykkestedet Palong) nogle gange. På dette sted kan man se mange sorttipper, og på mit sidste dyk så vi en meget uheldig haj med et stort stykke reb eller fiskenet om halen. Selvom det var en del reb, så det ikke ud til at genere hajen alt for meget. 

Frederik Jurriaanse: December 2009, Ud for Long Beach så jeg et antal sorttipper på ret lavt vand. Jeg bliver altid forbløffet over deres strømlinede hurtighed og deres smukke perfekte kroppe. Jeg så også en havskildpadde der langsomt svømmede op langs revvæggen. 

Bob Degener: November 2009, Koh Phi Phi Dorn, Long Beach:: Tidlig november 2009 så jeg op til 2 store sortippede revhajer ved flere lejligheder ud for Long Beach. Forholdene var ikke særligt gode (sigtbarheden var meget dårlig). For at gøre det endnu sværere, så jeg dem på mindre end en halv meter vand, hvor det var næsten for lavt til at svømme. Måske valgte jeg det forkerte tidspunkt på dagen (som regel tidlig eftermiddag). Hajerne undgik det dybere klare vand bagved klipperne, så desværre har jeg ingen (gode) billeder. De var klart mere sky end de sorttipper man kan finde ved Shark Beach, Koh Tao. Jeg skal heldigvis til Thailand igen i januar, så jeg vil give det et forsøg mere.

Lars Bindholt: Juli 2009,  Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: Mange sorttippede revhajer. En enkelt gang var der mere end 20 individer omkring mig. Jeg kunne desværre ikke nå at tælle det præcise antal, men rigtig dejligt. Ved foto-ID registrerede jeg 37 forskellige, de 7 heraf var hanner. 16 individer har jeg set tidligere år. 20 hajer fra 2008 blev ikke set i år. 21 af hajerne var ikke set før. Igen i år var her både fuldvoksne gravide hunner og helt små 40-50 cm unger. Bestanden ser stadig ud til at trives.

Frederik Jurriaanse: Start April 2009, Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: Så masser af sorttipper mens jeg snorklede ud for Long Beach!

Lars Bindholt: Juli 2008,  Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: Rigtig mange sorttippede revhajer. Ved foto-ID kunne registreres 45 forskellige individer. Heraf var mindst 7 hanner. Over 15 på en gang ved et enkelt tilfælde. Jeg kunne ikke nå at tælle færdigt. Størrelserne var fra helt nyfødte på 40 cm til store på 1,6 m. En af hannerne havde en fiskekrog siddende i munden. Nogle af de store hunner havde friske rifter og sår efter nylig parring.

Arne Koch Nielsen siger: Marts 2008, Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: Mange sorttipper på snorkeldykningerne. Så helt op til 18 hajer på en gang. store og små sammen. Det er rekorden indtil nu.

Dave Thomas, Southport England skriver:  Maya Bay February 2008: Efter lidt snorkling ved Long Beach uden resultat, var jeg så heldig at se en sorttippet revhaj svømme væk fra mig i Maya Bay, Phi Phi Leh. Den var kun ca. 1 meter lang, men det var også fantastisk for min allerførste haj.

Andy Barlow, UK skriver: Min partner og jeg besøgte Phi Phi i november 2007. En dykkerguide vi mødte på Phuket fortalte os at Long Beach var det bedste sted at bo, hvis vi ønskede nogle fede dykninger og snorkelture. Det var ikke forkert. Han sagde at vi her kunne snorkle med sorttipper. Efter et par mislykkede forsøg tog vi ud en eftermiddag ca. 100 meter fra stranden og opdagede 5-6 sorttipper i vand med en dybde på kun 2-3 meter. Det var hajer med en længde på 0,5 m til 1,5 meter. Vi have flere gode hajsnorklinger de næste dage. 

Lars Henrik Larsen, Århus skriver: 29. juli 2007, Sharks Point, Long beach, Phi-Phi: mindst 15 sorttipper på meget lavt vand kredsede rundt om os i flere minutter inden de luskede af igen.
Vi så kun hajerne denne ene gang trods flere ture i korallerne omkring området.

Lars Bindholt: Juli 2007,  Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: Rigtig mange sorttippede revhajer. Ved foto-ID kunne registreres 23 forskellige individer. Derudover et par hanner. Så op til 14 hajer på samme tid. Både store og små, dog flest små og langt den overvejende del hunner. En overgang blev det meget blæsende og uroligt og uklart under vandet. I denne tid forsvandt hajerne helt.

Arne Koch Nielsen rapporterer: April 2007, Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: Der var rigtig mange sorttipper. Så mange på hvert snorkeldyk og på alle tider af dagen. Vi så op til 11 individer på en gang. På østsiden af Hin Phae, hvor det bliver lidt dybere, kunne vi af og til følge hajerne en tid, mens de svømmede mellem korallerne.

Lars Bindholt: Juni-Juli 2006, Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: Mange sorttippede revhajer. Hajer på hvert eneste snorkeldyk. Op til 10 på en gang og mindst 25 forskellge individer (3 hanner og 22 hunner). Både helt små (0,5 m) og store (1,5 m) hajer. Hajerne var ikke særligt sky, men tabte til gengæld hurtigt interessen for mig.

Lars Bindholt: Juni-Juli 2005, Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: Mange Sorttippede Revhajer på næsten hver snorkeldykning. Op til 6 på en gang og mindst 12 forskellige individer. Havde en herlig oplevelse med at følge efter en lille (50 cm) hun rundt på revet i mere end 30 minutter. Hun mødte ofte andre sorttipper og var helt oppe i overfladen flere gange bl.a. for at checke mig. 

Arne Koch Nielsen: Marts 2005, Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: På en uges daglige snorkeldykninger rigtig mange sorttipper. I hvert fald 9 forskellige individer, op til 9 på een gang. Sorttipperne ser ud til at trives rigtigt godt.

Lars Bindholt: 4 - 9 juli 2004, Hin Phae og Long Beach, Koh Phi Phi Dorn: Sorttippet Revhaj hver dag. Op til 4 på een gang og mindst 8 forskellige individer. Der var både hanner og hunner (et par gravide hunner) og nogle helt små unger.

Lars Nielsen skriver: Den 23. april 2004 kl. 07.15 – 08.00 var vi 2 voksne og 3 børn ( 6, 12 og 15 år) ude og snorkle ved Hin Phae, og vi så alle hajer, vi mener at vi i hvert fald så 5 forskellige og alle havde mindst 2 observationer!

24. marts 2004, Surin Islands. Lars Bindholt og Søren Sattrup så på et enkelt snorkeldyk 4 gange sorttippede revhajer. Helt sikkert 2 forskellige, måske 4.

John og Karin Koch Nielsen så sorttippede revhajer på hvert snorkeldyk. Mange og mindst 6 forskellige. Det var i starten af februar 2004. Long Beach, Koh Phi Phi Dorn

Marianne Wolff sendte denne mail: Mens jeg snorklede ved Koh Rork den 17 januar 2004 ca. kl.14, passerede en mindre (1m) sorttippet revhaj mig i modsat retning. Meget hurtigt og uden at se på mig overhovedet. Den så ud til at have meget travlt.

Arne skriver: René Keller og Arne Koch Nielsen 19-23 december 2003 Thailand Koh Phi Phi Dorn: Alle sopttippet revhaj observationer er på sydsiden af revet på Long
beach. Vi var på snorkelture mange gange hver dag, men vi så dog kun hajer
tidlig morgen og lige før solnedgang. Det er dog efter mine erfaringer (4
ferier) den tidlige morgenstund, at hajerne er mest nysgerrige og kommer
nærmere til en og er meget lidt sky. Den ene morgen, hvor jeg lå helt alene
og musestille, havde jeg fornøjelsen at have en enkelt haj på 1,5 m helt tæt
på, ca.1 meter fra mig når den var tættest. Den cirklede rundt om mig mange
gange, hvorefter jeg stille og roligt begyndte at røre benene lidt, bare
for at den skulle se at jeg var i live. Så blev jeg taget af lidt strøm
hvor hajen fulgte mig tæt ca. 60 sekunder inden den svømmede væk igen. Fed oplevelse ! Næste morgen var der også meget livligt med masser af hajer der kom forbi 40- 50 observationer af mindst 7 individer sandsynligvis flere men 6 store ( 1,3 - 1,6 meter ) så jeg på en gang og så en lille fætter. 

PS: Pas godt på Jer selv i den til tider meget kraftige strøm.

Michael og Dorthe Heeris: November 2003, Hin Phae, Koh Phi Phi Don. Op til 8 hajer på samme tid. Hajerne har det stadig fint på Long Beach.

Lars Bindholt:  7-15 juli 2003. Hin Phae og Haad Yaaw (Long Beach), Koh Phi Phi Dorn. Hver eneste dag Sorttippede Revhajer. Metoden var snorkeldykning og jeg så op til 9 på en gang. Mindst 12 forskellige individer. For det meste var der tale om voksne hunner, men også hanner og en enkelt nyfødt unge.

Hanne T. Bang og mand: Begyndelsen af januar 2003. Phi Phi. En lille (30 cm) Sorttippet Revhaj.

Arne Koch Nielsen: December 2002. Hin Phae, Koh Phi Phi Dorn. På hver eneste snorkeldykning i mere end en uge i midten af december så Arne Sorttippede Revhajer. Både store fuldvoksne eksemplarer og små unger. Helt sikkert 5 forskellige individer, sandsynligvis flere.

Hvidtippet Revhaj:

26.marts 2004, Surin Islands. Søren Sattrup og Lars Bindholt observerede på en snorkeldykning en stor hvidtippet revhaj (hun), som svømmede roligt rundt over korallerne på 6-7 meters dybde.

Tyrehaj:

Mickey Duncan. Maj 2013: Tyrehajerne begyndte igen at optræde på dette dykkersted (Sail Rock, ved Koh Tao) tilbage i juli sidste år (2012). Så i november forsvandt de pludselig. De er her ikke mere og ingen, så vidt jeg ved, har set dem siden. Ikke gode nyheder. 

Mads Frese. Januar 2010: Lidt mere nyt fra Koh Tao. Vi ser stadig tyrehajer hver dag på Chumphon Pinnacle, både voksne og unger, så det er super at se flere generationer, godt tegn.
18.01.10   25 meter nede, vi dykkede ca 30 meter væk fra revet, og 5 store flotte tyrehajer kom og svømmede i cirkler omkring os, og fulgte med helt op til 14 meter, fantastisk dyk. De kom kom helt hen til os med ca. en meter imellem os og dem. Hajerne var ca. 3 meter plus det løse. Store og flotte.
 
Mads, Divemaster  på Koh Tao.

Mads Frese. November 2009: Hey. Hele november 09 er der stort set hver dag blevet set tyrehajer ved Chumpon Koh Tao fra 2-3,5 meter i længde. Ses som regel mellem 2 og 4 af gangen.
Så de er bestemt kommet tilbage.


Sam Fysh skriver juni 2009: Uheldigvis har jeg nogle dårlige nyheder. Tyrehajerne ved Chumporn siges at være fisket bort. Jeg dykkede med dem adskillige gange i oktober-november 2007, og ved at studere billeder og sammenlignet med materialet på nettet, er jeg ikke i tvivl om at det var tyrehajer.  Jeg havde håbet, at jeg atter ville være i stand til at se dem mere ofte, da jeg nu bor i Thailand. Desværre, i år i april tog jeg til Koh Tao og hver eneste dykkerfirma kunne fortælle, at der ikke var set en eneste de sidste 6 måneder. Dette var de aller første hajer jeg dykkede med efter en livslang fascination af hajer, så det er et virkeligt tab. 

Hvalhaj:    Husk at registrere dine hvalhajer hos Wildbook for whale sharks

December 2014: Richelieu Rock

December 2014: Richelieu Rock

November 2014: Koh Haa

November 2014: Koh Tachai

November 2014: Koh Tachai

November 2014: Hin Lak Ngam, Chumporn

September 2014: Chumporn Pinnacle

August 2014: Koh Tao

Juli 2014: Sail Rock

Juli 2014: Koh Tao

Juli 2014: Off Koh Phangan

Juli 2014: Sail Rock

Juli 2014: Sail Rock

Juni 2014: Sail Rock

Maj 2014: Hin Daeng

Maj 2014: Sail Rock

Maj 2014: Koh Bida Nork

Marts 2014: Richelieu Rock

Marts 2014: Surin Islands

Marts 2014: Richelieu Rock

Marts 2014: Richelieu Rock (2 together)

Marts 2014: Similans

Marts 2014: Richelieu Rock

Marts 2014: Richelieu Rock

Marts 2014: Richelieu Rock

Marts 2014: Richelieu Rock

Marts 2014: Koh Born

Marts 2014: Koh Haa

Februar 2014: Richelieu Rock

Februar 2014: Similans

Februar 2014: Similans

Februar 2014: Koh Tachai

Februar 2014: Koh Tachai

Februar 2014: Koh Tachai

Februar 2014: Koh Tachai (resque)

Februar 2014: Hin Daeng

Februar 2014: Koh Tachai

Februar 2014: Koh Tachai

Februar 2014: Koh Racha

Februar 2014: Koh Haa

Februar 2014: Koh Haa

Februar 2014: Koh Haa

Februar 2014: Koh Haa 

Januar 2014: Koh Tachai

Januar 2014: Sail Rock

Januar 2014: Sail Rock

Januar 2014: Sail Rock 

Januar 2014: Sail Rock

December 2013: Hin Daeng

December 2013: Koh Tachai

November 2013: Koh Tao, Chumporn Pinnacle

September 2013: Koh Tao, Chumporn Pinnacle

August 2013: Koh Tao

Juli 2013: Chumporn

Maj 2013: Sri Thammarat - dead whale shark

Maj 2013: Sail Rock

Januar 2013: Koh Chang

Flere end 40 hvalhaj-observationer ved Sail Rock (Koh Phangan) i løbet af 2012 ifølge Sail Rock Diving Resort

December 2012: Chumporn Pinnacle

Oktober 2012: Koh Lanta - Død hvalhaj

September 2012: Losin Island

Juli 2012: Chumporn

Maj 2012: Koh Tao

Maj 2012: Koh Tao

April 2012: Koh Pha Ngan - 5 observationer på en uge

April 2012: Koh Tao

Marts 2012: Koh Tao

Marts 2012: Similans

Marts 2012: Koh Haa

Januar 2012: Koh Lanta

Januar 2012: Similans

Januar 2012: Hin Daeng

December 2011: Tapong, Rayong

November 2011: Sail Rock

November 2011: Chumporn Pinnacle

Juli 2011: Shark Point

Juli 2011: Koh Tao

Juni 2011: Chumporn

Maj 2011: Anemone Reef

Maj 2011: Hin Muang

April 2011: Sail Rock

Marts 2011: Koh Lanta

Marts 2011: Richelieu Rock

Marts 2011: Richelieu Rock

Januar 2011: Phi Phi

Januar 2011: Koh Tao

Oktober 2010: Sail Rock

September 2010: Sail Rock

August 2010: Koh Tao

August 2010: Sail Rock

Maj 2010: Richelieu Rock

April 2010: Phi Phi

April 2010: Richelieu Rock

April 2010: Shark Island, Koh Tao

April 2010: Ngam Noi, Chumporn

April 2010: Chumporn

Februar 2010: Koh Tao

Februar 2010: Richelieu Rock

Januar 2010: White Rock, Koh Tao

Januar 2010: Chumporn Pinnacle

December 2009: Chumporn Pinnacle

December 2009: Chumporn Pinnacle

Maj 2009: Hin Daeng

April 2009: Koh Tao

Februar 2009: Koh Chang

Oktober 2008. Chumporn Pinnacle

August 2008. Chumporn Pinnacle

Juli 2008. Koh Dork Mai

April 2008. Koh Tao

Januar 2008. Hin Bida Nai

April 2007. Richelieu Rock

Marts 2007. Koh Tachai

Marts 2007. Richelieu Rock

December 2006. Koh Tachai

November 2006. Hin Muang

Marts 2006. Richelieu Rock

Februar 2006. Richelieu Rock

Marts 2005. Richelieu Rock. 1 hvalhaj

Marts 2005. Hin Bida, Phi Phi Islands: 1 hvalhaj.

Februar 2005. Richelieu Rock: 1 hvalhaj.

23. marts 2004. Richelieu Rock. Dykkerfirmaerne meldte om 2 hvalhajer.

26. marts 2004. Richelieu Rock. Dykkerfirmaerne meldte om 1 hvalhaj.

I sæsonen 2002/2003 har man fra dykkerfirmaerne på Phuket kun observeret ganske få hvalhajer, hvilket kan skyldes de drab som foregår i Indian p.g.a. det kinesiske markeds efterspørgsel på Hvalhajkød og -finner. Der rapporteres om hvalhajbservationer ved Hin Daeng, juli 2003.

Frederik Jurriaanse: 21. marts 2002. Hin Dot ved indsejlingen til Don Sai bugten, Koh Phi Phi Don. Frederik, som efter tsunamien blev formand for Phi Phi Aid, var så heldig at dykke med en 7 meter hvalhaj i ikke mindre end 66 minutter.

NYHEDER:

Juli 2019: Så godt som ingen koralblegning. Korallerne groede godt adskillige steder. Atter var der speedbåde som racede gennem åbningen mellem stranden og Hin Phae.  Både speedbåde og longtails kaster stadig anker ned i korallerne ved Hin Phae  Fiskelivet så fint ud og jeg så Kuhls pigrokke, 2 arter barracudaer, 3 arter muræner. En del barser, enkelte store.  

Juli 2018: Så godt som ingen koralblegning. Korallerne groede godt adskillige steder. Atter var der speedbåde som racede gennem åbningen melle stranden og Hin Phae.  Både speedbåde og longtails kaster stadig anker ned i korallerne ved Hin Phae og Loh Moodee. Fiskelivet så fint ud og jeg så Kuhls pigrokke, 3 arter barracudaer, 3 arter muræner. En del barser, enkelte store.  

Juli 2017: Næsten ingen coral bleaching. Et stort bundgarn var sat ud vinkelret til stranden mellem korallerne i den vestlige ende af Long Beach. Forbandet svineri. Strakte sig 75 m. Ingen fisk sad i det. Igen så jeg speedbåde race gennem åbningen melle stranden og Hin Phae. I år var der sat en line med bøjer hen langs den vestlige side af Hin Phae. Dette holdt speedbåde og de fleste longtails fra at sejle full speed mellem de ydre smårev og Hin Phae og gennem snorklerne på lave. En god ide. Både speedbåde og longtails kaster stadig anker ned i korallerne ved Hin Phae og Loh Moodee. Fiskelivet så fint ud og jeg så både ørnerokker, Kuhls pigrokke, barracudaer, cobias og 4 arter muræner. En del barser, enkelte store.  

Juli 2016: En del coral bleeching. Jeg vil tro at 40 procent af korallerne var påvirket. Se billeder. Dog stadig mange levende koraller, både hjortetak, bummie, vifte- og blødkoraller. Der var igen barracudaer ved Long Beach (3 arter), lidt flere end sidste år. Så flere barser, både marmoreret koralbars og andre. Så både ørnerokke, pigrokker og store cobias (sergeantfisk). Både longtails og speedbåde sejlede hver dag tværs igennem dykkerstederne ved Hin Phae til stor fare for snorklere. Flere longtail chauffører prøvede endda at genne  mig væk. Hvorfor tror de jeg overhovedet kommer til Phi Phi? Speedbådene ved Loh Moodee kaster stadig uhæmmet deres ankre direkte ned i korallerne.

Juli 2015: Lidt flere bummie-koraller end i 2014 viste tegn på bleaching, men ellers var de nye koraller stadig på fremmarch. Der var atter barracudaer ved Long Beach (3 arter), dog ikke så mange. Så ingen store barser. Dagligt fiskede 2-3 longtails med line (trolling) op og ned ad revet ved Long Beach. Prøvede at genne mig væk. Speedbådene ved Loh Moodee kaster stadig uhæmmet deres ankre direkte ned i korallerne. 

Juli 2014: Nogle få bummie-koraller viste tegn på bleaching, men ellers var de nye koraller stadig på fremmarch. Mellem Long Beach og Loh Moodee Bay fandt jeg 2 store (1,5 m ) bordkoraller i god stand og et par små bordkoraller på Long Beach (ca. 25 cm). De mange barracudaer fra 2013 var så godt som forsvundet: Ingen gulhalet barracuda, kun en chevron barracuda og kun en indisk barracuda og en enkelt great barracuda. Ellers var fiskelivet godt, men manglen på havaborrer (koralbarser) er udtalt. Flere gange tidligt morgen lå en speedbåd parkeret ved Long Beach og en thai med harpun var på jagt. Så at han havde skudt to store fisk den ene morgen. Der bliver forsat fisket med stang og line efter longtails langs Long Beach. Mange små hjortetak ved at etablere sig på vestsiden af Phi Phi, men speedbådene kaster stadig vanker direkte ned i korallerne og jeg observerede at en longtaildrivers anker fik fat i ny lille koral på 20 cm i omkreds. Korallen blev flået af og hevet med op i båden.

December 2013: 2 medarbejdere fraThe Beach Resort blev set fiske med en langline der løb parallelt med Long Beach i hele dens længde med masser af kroge med madding på. Krogene var ca. 5 cm lange. Dette er en fuldstændig uacceptabel opførsel, da det helt sikkert er noget hajerne går efter. Herfra blev der reageret omgående og information blev sendt til flere dykkercentre og Shark Guadian. Adventure Club reagerede meget hurtigt, da de tager den slags meget alvorligt. De prøver at finde ud af, hvem de 2 fiskere var. Jeg har desuden klaget til The Beach Resort og udbedt mig en forklaring. 

Juli 2013: Sorttiphajerne er tilbage. De nye koraller gror fint og etablerer sig mange steder ved Long Beach. De nye hjortetakskollonier er nu ca 15 cm i diameter. I år har der ikke været tegn på coral bleaching. Flere gange observerede jeg thai harpun dykkere ved Hin Phae. En gang var de fra en long tail og 2 gange fra en speedbåd. De skød barracuda og trevalle. Desværre fisker man stadig sorttipper på Phi Phi. Daniel van Dongen så og fotograferede en del baby sorttipper til salg på fiskemarkedet i Ton Sai Village, Phi Phi. De lokale speedbådsførere har åbentbart intet lært  om miljøbeskyttelse. De kaster dagligt ankre ned i de selvsamme koraller, som deres kunder kommer for at se. Check video fra juli. 

Juli 2012: Sorttiphajerne på Long Beach var der ikke i juli måned. Måske fisket op. Overalt i området er de forskellige hajarter gået stærkt ned i antal. Der er stadig mange andre fisk på Long Beach men barserne er meget sky og barracudaerne er svundet i antal, da lokale thaier meget ofte fisker med harpun på stedet. Mange steder er små kolonier af hjortetak og andre koraller ved at genetablere sig. Ingen ny bleaching

Juli 2011: Alle pladekoraller døde sidste år og 95 % af hjortetakskorallerne. En del af kuppelkorallerne lever stadig, og der kan findes overlevende hjortetak enkelte steder. Små nye hjortetakskoraller er ved at etablere sig mange steder. Ingen ny koralblegning. Det ser ud til at mange søanemoner og muslinger også har klaret den.

Der bygges stadig på livet løs, både på Long Beach og resten af Phi Phi Dorn. Dette har selvsagt en negativ indflydelse på, hvad der er tilbage af den naturlige flora og fauna.

Maj-juni-juli 2010: Massiv coral bleaching ved Phuket og Phi Phi og andre steder i Andaman Sea pga. meget varmt vejr i maj måned. Ved Phi Phi er mindst 80 % af korallerne døde.

Januar 2010: Tyrehajerne ved Chumporn Pinnackle er tilbage efter 6 måneders fravær.

Ingen bleaching i 2008 og 2009

Ingen bleaching den første halvdel af 2007

Så godt som ingen coral bleaching ved Phi Phi sommer 2006

2006: The Beach Resort på Long Beach, Phi Phi ser stort på nationalparkstatus og har med nyt byggeri skabt omfattende ødelæggelser i østenden af Long Beach, hvor hele bjergsiden er blotlagt og en stenmole bygget ud i strædet mod Hin Phae.

2006: Desværre fisker personalet på de resorts, som findes på Long Beach, stadig små sorttipper. I Juli havde de lige fanget 2 som skulle spises. Lad os gøre dem opmærksomme på, at det er en rigtig dårlig ide.